fbpx

Kako urediti spavaću sobu u potkrovlju?

1

 

Uređenje potkrovlja zadatak je kojeg će svaki zaljubljenik u enterijere obaviti sa veseljem. Potkrovlje je specifično, zato ga i volimo, ali potrebno je uzeti u obzir boje, materijale i maksimalno iskoristiti prostor. Pročitajte naše savete.

Uređenje potkrovlja može biti zahtevan zadatak. Ali svaki zadatak, pa i najteži se može rešiti uz malo kreativnog razmišljanja, zanimljivih saveta i pomoći prijatelja.

Ako u potkrovlju želite urediti spavaću sobu nemojte se voditi klasičnim smernicama za uređenje. One ovde neće delovati jer vam je krov doslovno nad glavom, a zidovi su kosi. To nije slučaj kod normalne spavaće sobe u, recimo, prizemlju.

Sobe u potkrovlju imaju posebno romantičan ugođaj. Njihova neobična privlačnost verojatno leži u našoj podsvesti pa ih tako povezujemo s tajnim sobama u dvorcima ili spremištem igračaka.

Ništa vas ne sprečava da sobe u potkrovlju pretvorite u vaše malene oaze mira. Potkrovlje će pomoći svojim šarmom i toplinom, a vi ćete inspirirani svojim idejama i našim savetima urediti sobu iz snova.

#1 Povoljna orijentacija sobe u potkrovlju

Povoljna orijentacija za spavaću sobu u potkrovlju je istočna strana krovišta. Jutarnje sunce ima izuzetno pozitivan učinak na buđenje, a dobar početak dana utiče i na njegov ostatak. Leti ćete na ovaj način moći provetriti sobu i uneti malo svežine za noć, a vrućine ćete lakše prebroditi s pamučnim posteljinama.

Spavaća soba je svakako mesto gde ne trebate previše svetla. Danju u njoj ne boravite previše, a noći ćete nadamo se ugodno prespavati.

#2 Obojite potkrovlje svijetlim nijansama

Ako je potkrovlje jako visoko možete se “poigrati” i prostor urediti na dve etaže. U donjem delu neka bude prostor s ormarima, radnim stolom, kaučem i foteljom, a gore samo veliki krevet i krovni prozori. Samo zamislite buđenja u takvom ambijentu.

Prostor će se doimati većim i otvorenijim ako zidove i kosine obojite u belu boju ili neku svetlu nijansu (npr. zeleno ili žuto). Stubište ostavite što prozračnijim.

#3 Od ormara stvorite rasvetno telo

Idealan nameštaj za potkrovlje je manjih dimenzija ili je izgrađen po meri. Takav nameštaj može biti gotovo nevidljiv ako je u boji zidova, a možete napraviti i totalno suprotno pa ga obojiti u kontrastnu boju i tako naglasiti.

Ako ormari imaju prozirna ili poluprozirna vrata unutar njega postavite rasvetu i stvorite neobičan svetleći zid. S kliznim otvaranjem vrata nikako nećete pogriešiti, cilj vam je maksimalno iskoristiti prostor koji imate na raspolaganju, a njega u potkrovlju nema previše.

Nameštaj možete postaviti na točkiže. To ne mora biti ormar za odeću, ali neki manji fiokar, stolić ili komoda mogu biti pokretni pa ćete ih po potrebi ugurati pod kosinu ili izvući natrag.

#4 Retro ugođaj kao stvoren je za potkrovlja

Ako je potkrovlje u starijoj kući ostavite delove zida u originalnom izdanju. Bilo da se radi o kamenu ili o zidovima od cigle i maltera. To može biti odlična protivteža modernom nameštaju.

Ako želite poseban retro ugođaj neka vam glavni stilski naglasak padne na stare drvene grede. Grede možete ostaviti u originalnoj boji i zaštiti ih lakom ili ih obojiti, preporučujemo belu boju. Ako ih bojite dobit ćete prozračniji osećaj, a osim greda možete obojiti i okolnu krovnu konstrukciju.

#5 Lebdeći ugođaj i razigrani zidovi

Zidove možete razigrati tapetama ili cool nalepnicama. Ne morate preterivati, dovoljno je jedan zid ukrasiti. U protivnom ćete dobiti idealnu sobu za dete. Ako baš želite sve zidove ukrasiti tapetama ili nalepnicama izaberite jednostavan uzorak koji neće zagušiti prostor.

Obložite li tapetama i krovne površine dobit ćete filmski ugođaj, a nalepnice će najbolje doći do izražaja na jednobojnim površinama, zidovima ili nameštaju.

Lebdeći ugođaj i još malo svetla dobit ćete ako u pod ugradite poluprozirne staklene ploče ispod kojih će biti led rasveta.

Uz sve to kombinujte Orneo krevete od punog drveta i začinite sa nekim od sjajnih Orneo dušeka iz našeg programa.

Ponuda na email!

Ne brinite mi ne spamujemo.

Podelite Vaše mišljenje pomozite drugima da lakše odluče

Ostavite Komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Email
Messenger
WhatsApp
Viber
Phone
Messenger
Whatsapp

Add the number to the Contacts on your phone and send us a message via app.

Call us:

+38162-227-778

Viber
Phone
Email
Reset Password