fbpx
Zanimljivosti

Snovi koji su promenili život

0

Svi zaboravljaju snove, to nije ništa neobično, no neobična je priča upravo o ovim ljudima koji su svoje snove uspeli zapamtiti. I ne samo to. Ovim slavnim osobama san je promenio život, a nama istoriju.

1. PAUL MCCARTNEY – MELODIJA SNA

Poznati član Beatlesa je 1965. godine u svom snu sastavio melodiju za svevremenski hit – pesmu “Yesterday”.

Kada se Paul probudio otišao je do svog klavira i odsvirao tačnu melodiju koju je sanjao u snu svojim prijateljima. Paul nije bio siguran je li ta melodija već postojala pa mu je zato ušla u glavu u snu.

Otišao je do raznih muzičkih kuća i raspitivao se jesu li ikad pre čuli tu melodiju. Nakon što se konačno uverio da je pesma autentična napisao je tekst a pesma je i danas hit.

Paul je skladao cijelu melodiju pjesme Yesterday u svom snu.

2. NIELS BOHR – STRUKTURA ATOMA

Otac kvantne mehanike, Niels Bohr, često je govorio o inspirativnom snu koji je doveo do njegova otkrića strukture atoma.

Bohr je doktorirao 1911. i stekao slavu u dešifriranju složenih problema u svetu fizike.

Jedne noći otišao je spavati i počeo sanjati atome. U snu je vidio jezgro atoma, s elektronima koji su se vrteli oko njega, baš kao što se planete vrte oko Sunca.

Odmah nakon što se probudio, Bohr je osetio da bi njegova vizija mogla biti tačna, no, kao istraživač, znao je važnost potvrđivanja ideje pre nego što ga je objavio svetu.

Vratio se u svoju laboratoriju i tražio dokaze kojima bi dokazao svoju teoriju. I uspeo je. Njegova teorija iz sna pokazala se istinitom. Za svoju teoriju dobio je Nobelovu nagradu za fiziku 1922. godine.

Bohr je radio kao dopisnik u Hrvatskoj akademiji nauke i umetnosti te bio počasni doktor Univerziteta u Zagrebu.

3. ELIAS HOWE – ŠIVAĆA MAŠINA SA UBODNOM IGLOM

Howe je pomoću noćne more olakšao život svim krojačima tako što je izumio šivaću mašinu s ubodnom iglom.

Godine 1845. Howe je izumeo šivaću mašinu na temelju vlastitog sna odnosno noćne more koji mu je pomogao razumeti mehaničku prodornost igle.

Nije bio prvi koji je zamislio ideju šivaće mašine, ali je napravio značajne dorade dizajna i prvi u Americi patentirao šivaću mašinu s papučicom i ravnom iglom.

Što je Howe sanjao? U strašnom snu koji je podsjećao na pravi triler, kralj mu je dao rok od 24 sata da dovrši šivaću mašinu i počne šiti. U slučaju da u tome ne uspe, kaznit će ga najgorom kaznom – smrću. U napetom snu vreme mu je sve brže curilo te je na kraju odustao.

U pomoć su mu zatim došli vojnici koji su nosili oštra koplja s rupom u blizini glave (pogađate, koplja su izgledala baš poput igle). Kada je to video, odmah je došao do rešenja za svoju šivaću mašinu

Howe se zatim probudio i skočio iz kreveta te otrčao do radionice i ubrzo sastavio novu šivaću mašinu.

4. ALBERT EINSTEIN – TEORIJA RELATIVNOSTI

Mnogi od nas bili bi srećni da u snu vide barem pet brojeva lutrije, a zamislite da vam san osigura popularnost i bogatstvo za sva vremena.

To se dogodilo Albertu Einsteinu koji je došao je do izvanrednog dostignuća upravo preko jednog živopisnog sna.

Sanjao je kako se spušta niz strmu planinu toliko brzo da se približio brzini svetlosti. U tom trenutku zvezde u njegovom snu promenile su svoj izgled.

Kad se probudio puno je razmišljao o snu, a nakon toga i formulirao jednu od najpoznatijih naučnih teorija u istoriji čovečanstva – teoriju relativnosti.

5. SRINIVASA RAMANUJAN – ČOVJEK KOJI JE ZNAO ZA BESKONAČNOST

Matematički genije napravio je značajan doprinos analitičkoj teoriji brojeva, eliptičkih funkcija, nastavljenih frakcija i beskonačnih serija te dokazao više od 3.000 matematičkih teorema u njegovom životu.

Ramanujan je izjavio da su njegove teorije došle do njega u snovima u više navrata. Naime, tokom svog života, više je puta sanjao hinduističku boginju Namakkal.

Ona mu se prikazivala i dovršavala njegove složene matematičke formule, koje je on, nakon što se probudio, proveravao i potvrđivao. Jednom je takav san bila formula za izračun beskonačnog broja Pi.

Prema njegovom snu snimljen je i film „The man who know infinity“ koji vam svakako preporučujemo da pogledate.

Prema njegovom snu snimljen je film o njegovom životu.

6. FREDERICK BANTING – NAPREDAK U MEDICINI

Nakon što mu je majka preminula od dijabetesa, Frederick Banting bio je motivisan da pronađe lek.

U svojim pokušajima otkrivanja leka došao je do fantastičnog rezultata: otkrio je lečenje inzulinskim injekcijama koje, iako ne leče bolest, čine život normalnim uz inzulinsku terapiju.

To otkriće Bantingu je omogućilo Nobelovu nagradu za medicinu u dobi od samo 32 godine.

Što je Banting sanjao? Dok je pokušavao pronaći tačan uzrok dijabetesa, sanjao je hirurško povezivanje gušterače psa koji je bolovao od dijabetesa. Cilj operacije iz njegovog sna bio je zaustavljanje protoka hrane.

On je to učinio, povezao je gušteraču psa i na taj način došao do teorije nerazmerne ravnoteže između šećera i inzulina. Ovo otkriće dovelo ga je do razvoja inzulina kao leka za lečenje dijabetesa.

Banting je proglašen prvim kanadskim profesorom medicinskih istraživanja, a do 1923. bio je najpoznatiji čovjek u zemlji.

Dobio je pisma i darove od stotina zahvalnih dijabetičara širom sveta, a od tada je inzulin spasio i promenio živote milijona ljudi.

 

Ako naučite kontrolisati san sve opcije su otvorene.

 

A da bi lakše sanjali i snovima menjali svet, nabavite najudobniji Orneo dušek.

Ponuda na email!

Ne brinite mi ne spamujemo.

Podelite Vaše mišljenje pomozite drugima da lakše odluče

Ostavite Komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Email
Messenger
WhatsApp
Viber
Phone
Messenger
Whatsapp

Add the number to the Contacts on your phone and send us a message via app.

Call us:

+38162-227-778

Viber
Phone
Email
Reset Password