fbpx
Zanimljivosti

TENCEL®

1

Ima čvrstu poliestersku snagu, luksuznu lepotu vunene tkanine i jedinstveni dodir svile

  • TENCEL® je prirodno celulozno vlakno proizvedeno iz jezgre stabla eukaliptusa. Daje koži osvježavajući osjećaj i odlično provodi vlagu. TENCEL® celulozno vlakno odlikuje izrazito velika vlačna čvrstoća.
  • TENCEL® pletenine su izdržljive kao poliester, a istovremeno meke poput svile i prozračne kao lan.
  • Za vrhunsko odvođenje vlage kod TENCEL®-a zaslužna su mikro vlakna koja nazivamo Fibrils. Fibrils vlakna su hidrofilna te izrazito brzo i jednolično absorbuju vlagu, rašire je po površini i otpuštaju u atmosferu. Takvo delovanje osigurava stalno suv i svež dušek.

 

Prednosti TENCEL®:

  • Bio održivost – generiran iz prirode.
  • Potpuno prirodno disanje i regulacija vlage.
  • Poboljšana udobnost spavanja.
  • Bolja regulacija temperature spavanja.
  • Prirodno antibakterijsko vlakno otporno na razvoj bakterija i neugodnih mirisa

 

Ova svojstva su razlog zašto je TENCEL® postao jedna od najzastupljenijih pletenina kod izrade navlaka za dušeke.

Na tržištu postoje pletenine različite površinske mase i odnosa TENCEL® vlakna u samoj pletenini. U Orneo navlakama za dušeke koristimo TENCEL® pleteninu površinske mase 320g/m² ,u odnosu 71,6% PES, 28,4% TENCEL®. Takav odnos garantira trajnost, prozračnost i omogućava pranje u veš mašini na temperaturi od 60°C, uobičajenim deterdžentima. Sve Orneo TENCEL® navlake opremljene su 4-stranim deljivim patent zatvaračem što omogućava pranje navlaka velikih dušeka u običnoj veš mašini.

Napominjemo da je prilikom kupovine dušeka važno pogledati deklaraciju na kojoj bi trebali biti iskazani sastavi tkanina u postocima.
Također je uputno pitati prodavača za površinsku masu pletenina/tkanina, jer je to bitan faktor u određivanju kvaliteta i cene proizvoda. Površinska masa pletenina nije nužno iskazana na deklaracijama.

Od 2014. godine u Orneu uvodimo u proizvodnju spiralno četkanu Tencel vatu, kao laminat navlake. Ovom inovacijom te izbegavanjem upotrebe silikoniziranih poliesterskih vlakana, postigli smo bolju regulaciju vlage, bolju prozračnost te povećali udobnost spavanja u prirodnijem okruženju i produžili vek trajanja dušeke.
Novost je i Tencel C pletenina kao najnovija generacija Tencel pletiva, obogaćena molekulama Chitosana u svrhu revitalizacije kože i još bolje antibakterijske zaštite. Chitosan je potpuno prirodan materijal koji se od ranije upotrebljava u kozmetici i medicini u svrhu obnavljanja kože i potpuno je neštetan po ljudski organizam i okolinu.

 

 

 

 

 

 

Pamuk                                             Tencel C

 TENCEL® navlake zadovoljavaju strogi Öko-Tex 100 standard.

pranje60

Kako radi Tencel?

Regulacija vlage
Prenos vlage kao rezultat delovanja sitnih Fibrils vlakna.

TENCEL® pruža jedistven prenos vlage u odnosu na sintetska vlakna. Struktura Fibril-a koja tvori TENCEL® vlakno, garantira optimalne uvjete vlažnosti za kožu. Sintetska vlakna ne mogu apsorbovati vlagu u unutrašnjost samog vlakna.

Prenos vlage je određen klimom. Ovisno o klimatskim uvjetima, TENCEL® upija ili otpušta vlagu. U usporedbi s drugima vlaknima, TENCEL® postiže najveću stopu upijanja: pri vlažnosti zraka od 65%, TENCEL® još ima kapaciteta da upije vlagu s kože.

TENCEL® – DRUGA KOŽA

Ljudska koža je naš najveći vitalni organ, ima funkciju regulacije topline i održavanja količine vode u organizmu. TENCEL® podržava telesne funkcije i deluje kao druga koža.

Subjektivan osećaj ugode dobrim delom uslovljen je mogućnošću pojedinog vlakna da absorbuje vlagu. Gruba vlakna mogu uzrokovati iritaciju kože. Ekstremno ravna površina TENCEL® vlakna daje poseban osećaj mekoće na koži.

Usporedba površine vlakna pamuka, vune i TENCEL®-a
Pogled kroz mikroskop jasno pokazuje prednost TENCEL® vlakna.

 Tencel                            Vuna                               Pamuk

Prema recentnim dermatološkim istraživanjima, nošenje odeće od TENCEL®-a znatno povećava udobnost i osećaj ugodnosti. (Dermatological study of the textile compatibility of TENCEL®, 2004, Univ.-Prof. Dr. T.L. Diepgen, Heidelberg, Germany). TENCEL® je potpuno bez hemijskih sastojaka, što je važan faktor za osetljivu kožu.

POTPUNO PRIRODNA HIGIJENA

Po pitanju higijene i razvoja bakterija, prirodne osobine TENCEL®-a pružaju mnoge prednosti za osetljivu kožu.

TENCEL® ne dopušta razvoj bakterija!!!

Rast bakterija sprečen je potpuno prirodnim putem. Ključ je u savršenoj distribuciji vlage. Vlaga se direktno absorbuje u unutrašnjost vlakna što sprečava nastanak i kondenzaciju vodenog filma na kojem bi u dodiru s kožom moglo doći do razvoja bakterija.

Prirodna zaštita od bakterija

Rezultat laboratorijskog istraživanja o razvoju bakterija na tekstilu
(Univ. Prof. Dr. B. Redl, Innsbruck University of Medicine, 2004)

Nedostaci tencelnih tkanina 
Tencel je ujednačen u poprečnom preseku, ali originalno vlakno je slabo i neelastično, kao što je mehaničko trenje, a spoljašnje vlakno može da se probije i formira kosu u rovu dužine od 1 ~ 4 mikrona, posebno u vlažnim uslovima, češće se formira U teškom slučaju, ona će biti zapljusnuta u sjemenu pamuka. No, u vrućem i vlažnom okruženju, tkanina će malo ojačati, što je velika nejednakost. Cena tencel tkanina je skuplja od opšte tkanine i je jeftinija od čiste svilene tkanine.

Tencel se može nazvati i tekstilnom kozmetikom jer osim što je sada i službeno dobar za kožu, može sadržavati pigment minerala koji štiti od UV zračenja ili oceanske mikročestice koje hidratiziraju i štite kožu, potiču njenu elastičnost i obnovu stanica.

 

 

 

 

Ponuda na email!

Ne brinite mi ne spamujemo.

Tags:

Podelite Vaše mišljenje pomozite drugima da lakše odluče

Ostavite Komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Email
Messenger
WhatsApp
Viber
Phone
Messenger
Whatsapp

Add the number to the Contacts on your phone and send us a message via app.

Call us:

+38162-227-778

Viber
Phone
Email
Reset Password