fbpx

Problemi sa spavanjem

0

Ako imate problema sa spavanjem, možete razmotriti nekoliko strategija kako biste poboljšali svoj san:

Razvijanje rutine spavanja:

Pokušajte ići na spavanje i buditi se u isto vreme svaki dan, uključujući vikendom. Ovo može pomoći u uspostavljanju vašeg unutrašnjeg sata za spavanje.

Izbegavanje stimulansa:

Smanjite unos kofeina i izbegavajte stimulante poput energetskih napitaka i nikotina, posebno u kasnim popodnevnim i večernjim satima.

Fizička aktivnost:

Vežbajte redovno, ali izbegavajte intenzivne vežbe neposredno pre spavanja. Fizička aktivnost može pomoći u poboljšanju kvaliteta sna.

Izbegavanje teške hrane pre spavanja:

Teška i začinjena hrana može izazvati probavne smetnje, pa se trudite jesti lakšu hranu pred spavanje.

Stvaranje udobnog okruženja za spavanje:

Osvetlite sobu, održavajte prijatnu temperaturu i koristite udoban krevet i jastuke. Eliminišite sve izvore buke i svetlosti.

Relaksacija pre spavanja:

Pokušajte se opustiti pre nego što legnete. To može uključivati čitanje, slušanje opuštajuće muzike ili izvođenje nekih tehnika opuštanja poput dubokog disanja.

Ograničavanje ekspozicije svetlosti:

Svetlo može uticati na vaš unutrašnji sat za spavanje. Pokušajte smanjiti ekspoziciju svetlosti pre spavanja, uključujući i ekrane mobilnih telefona i računara barem sat vremena pre odlaska na spavanje.

Investirajte u dobar dušek i posteljinu:

Biti fizički udoban olakšava odlazak, pa je vredno investirati u visokokvalitetni dušek i posteljinu. „Kada vam je udobno i imate odgovarajuću podršku, imaćete jedan razlog manje da se borite da zaspite“, kažu stručnjaci. Pošto je udobnost subjektivna, svako će imati svoju ideju o tome šta čini odličan dušek. Potražite onaj dizajniran za vaš željeni položaj za spavanje, zajedno sa svim posebnim karakteristikama koje bi mogle da vam ulepšaju ili pokvare noć, kao što su nadogradnje hlađenja ako spavate toplo ili odlična izolacija pokreta ako delite krevet sa partnerom.

Ako ovi saveti ne poboljšaju vaš san, ili ako imate dugotrajne probleme sa spavanjem, razgovarajte sa svojim lekarom. Oni mogu pružiti dodatnu podršku i savete kako biste rešili svoje probleme sa spavanjem.

Ponuda na email!

Ne brinite mi ne spamujemo.

Podelite Vaše mišljenje pomozite drugima da lakše odluče

Ostavite Komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Email
Messenger
WhatsApp
Viber
Phone
Messenger
Whatsapp

Add the number to the Contacts on your phone and send us a message via app.

Call us:

+38162-227-778

Viber
Phone
Email
Reset Password